Czy dodawać owoce do żywienia psa? 0
Czy dodawać owoce do żywienia psa?

Owoce w żywieniu psów

 

Żywiąc swojego psa dietą BARF pewnie nie raz spotkałaś się z komentarzem, że Twój pies nie potrzebuje jeść owoców, bo przecież jest mięsożercą

Prawda jest taka, że bez względu na to, czym karmisz swojego psa, warto jest wzbogacić dietę w owoce, ponieważ przyniosą one dużo korzyści dla zdrowia Twojego psa, a to wszystko dzięki zawartym w nich polifenolom.

 

[product id="711, 708, 104, 709"]

 

Dobroczynne działanie polifenoli w żywieniu psów 

 

Dobroczynne działanie na jelita i okrężnicę  

Polifenole to organicze związki. W naturalnej formie polifenole występują wyłącznie w owocach i roślinach. Mają dobroczynne działanie na jelita i okrężnicę Twojego psa stanowiąc doskonałą pożywkę prebiotyczną dla pozytywnych bakterii. Odżywiają pozytywne bakterii i sprzyjają ich rozwojowi. Podczas tego zjawiska powstają korzystne produkty uboczne, takiej jak krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Obniżają ryzyko nowotworu

Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, uważa się, że polifenole obniżają ryzyko nowotworu. Hamują proces oksydacji oraz komórki, które tworzą metyzację DNA (główną przyczynę nowotworu). Ograniczają wzrost i podział komórek nowotworowych.

Obniżają stan zapalny w organizmie

Krótkotrwały stan zapalny jest fizjologiczną reakcją układu odpornościowego. Jednakże przedłużający się stan zapalny, który trwa zbyt długo zmienia się w przewlekły stan zapalny, bardzo niekorzystny dla organizmu zwierzęcia.

Wiele chorób cywilizacyjnych u psów ma podłoże przewlekłego stanu zapalnego np. nowotwór, choroby autoimmunologiczne, alergie, cukrzyca, choroby serca, choroby stawów.

Działanie przeciwutleniające polifenoli

Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, atomy, które posiadają nieparzystą liczbę elektronów. Taki atom poszukuje brakującego elektronu odbierając elektrony innym atomom powodując w ten sposób powstawanie kolejnych niekompletnych atomów – wolnych rodników. Wolne rodniki gromadzą się w organizmie powodując przewlekłe stany zapalne, choroby, oraz wzmożone procesy starzenia się. Wolne rodniki mogą odbierać elektrony również atomom białka, co prowadzi do zniszczenia struktury białek, a zatem uszkodzeń błon komórkowych  oraz struktur DNA.

Proces ten mogą zahamować przeciwutleniacze. Zawarte w owocach polifenole wykazują silne działanie antyoksydacyjne zatem mogą pomóc w zatrzymaniu stresu oksydacyjnego w organizmie.

Wzbogacenie diety psa w owoce pomaga w zapobieganiu oksydacyjnemu działaniu złej diety, toksyn pochodzących z lekarstw, suplementów, toksyn środowiskowych,  toksyn od chemicznych preparatów.

Wsparcie wątroby

Wątroba pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie, jedną z nich jest detoksykacja. Toksyny z pożywienia, pestycydy, chemiczne preparaty i leki, antybiotyki, szczepionki, toksyny środowiskowe itp. gromadzą się w organizmie psa i są przyczyną wielu problemów zdrowotnych. W dużej mierze, wątroba neutralizuje toksyny i usuwa z organizmu jednakże ich nadmiar oraz trudność z metabolizowaniem toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach może obniżyć jej wydolność w detoksykacji. Polifenole zawarte w owocach wspomagają fizjologiczne funkcje wątroby aktywując enzymy fazy 1 (przekształcanie w mniej szkodliwe cząsteczki) i fazy 2 (przekształcenie powstałych cząsteczek, na rozpuszczalne w wodzie, aby możliwe było ich wydalenie przez organizm).

Jakie owoce są odpowiednie dla psów?

Twój pies powinien spożywać różne rodzaje owoców, warzyw, ziół.

Ważna jest różnorodność, ponieważ różne owoce posiadają różne właściwości zdrowotne. Podobnie jak ich przodkowie – wilki w sezonie letnim posiadają nawet do 25% zawartości żołądka pochodzących z owoców, warzyw, roślin i ziół.

Np.

Jabłka

Owoce dzikiej róży

Jagody

Maliny

Żurawina

Aronia

Truskawki

Czarna porzeczka

Borówki

 

Czy sucha karma dostarcza wystarczającej ilości polifenoli?

Pamiętaj, ze sucha karma w przypadku większości firm dostępnych na rynku poddana jest procesowi obróbki w bardzo wysokich temperaturach oraz pod wysokim ciśnieniem. Taki proces znacznie obniża jej wartości odżywcze (utraconych zostaje nawet do 50% witamin). Również omawiane polifenole ulegają uszkodzeniu aż 50%.

Świeże owoce będą zawsze lepszym wyborem. Możesz również stosować owoce w proszku poddane procesowi liofilizacji lub bardzo delikatnemu, powolnemu procesowi suszenia.

Wprowadzaj owoce stopniowo, wyłącznie dojrzałe. Zwróć uwagę aby usunąć pestki z owoców, które posiadają pestki dużych rozmiarów.

 

Autor:
 
 
Anna Kowalewska

specjalista ds. psów. pasjonatka naturalnego żywienia i holistycznego podejścia do zdrowia.  Absolwentka dietetyki klinicznej, psychodietetyki, naturoterapii oraz ziołolecznictwa. Ze zwierzętami związana od najmłodszych lat. Zafascynowana kynologią od 1999 roku aktywnie biorąc udział w szkoleniach, wystawach psów oraz prowadząc hodowlę. 


źródło:

http://www.cdvet.de

https://fourleafrover.com/blogs/health/polyphenols?utm_source=aimtell&utm_medium=push&utm_campaign=campaign-fruits

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl